Niebezpieczne grzyby i pleśnie

Chyba nikomu nie trzeba mówić, że pleśnie oraz grzyby są bardzo niebezpieczne dla ludzkiego organizmu. Nie wolno na przykład przebywać w pomieszczeniu, na ścianach którego znajduje się grzyb. Może to prowadzić nawet do nowotworu. Także pleśnie znajdujące się w jedzeniu są bardzo niebezpieczne. Warto wiedzieć, że grzyby i pleśnie wydzielają toksyny, które to właśnie są zagrożeniem dla zdrowia ludzkiego. Oczywiście zarodników nie zobaczymy gołym okiem. Są one bardzo małe i łatwo się przenoszą. Jeśli znajdą dobre do rozwoju warunki to wówczas w bardzo błyskawicznym tempie się rozprzestrzeniają. Najlepiej rozwijają się w środowisku wilgotnym, ciepłym oraz kwaśnym. Mimo tego, że pleśnie lubią ciepłe przestrzenie to niektóre ich gatunki mogą rozwijać się w temperaturze nawet pięciu stopni. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozwijały się one w produktach znajdujących się w lodówce. Oczywiście sama pleśń nie jest dla ludzi szkodliwa, ale za to toksyny, które wytwarza mogą być bardzo groźne. Najwięcej trucizny znajduje się w produktach zbożowych oraz orzechach. Jeśli tam rozwinęła się pleśń to od razu powinniśmy wyrzucić je do kosza. Jeśli chodzi o walkę z pleśnią to w przemyśle spożywczym stosuje się naprawdę wiele metod. Można na przykład prażyć, rafinować bądź też podziałać na produkt tlenkiem wodoru. To powinno zapobiec powstawaniu grzybów i pleśni.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *