Sposób na fasolę
Dietetycy i lekarze zwracają uwagę, iż podstawą piramidy żywieniowej człowieka są warzywa i owoce. Każdego dnia powinno się przyjmować z pokarmem pięć ich porcji, których waga da około kilograma. Jednak nie każdy za nimi przepada. Jak to zmienić? Podać w nieco innym wydaniu – przykładowo zupa fasolowa krem będzie nie tylko smacznym obiadem, ale także sposobem na wprowadzenie większej ilości warzyw do codziennej diety.
Cenne właściwości
Fasola jest warzywem sezonowym, które można także znaleźć na sklepowych półkach zamkniętą w puszce. Warto mieć ją pod ręką w kuchni i wykorzystywać ze względu na jej składniki odżywcze. Znaleźć w niej można witaminę C, witaminę A, E, K, tiaminę, niacynę. Jest źródłem potasu, wapnia i fosforu, a także żelaza, cynku, selenu i kwasu foliowego. Fasola idealnie sprawdzi się jako podstawa zdrowej i prostej w wykonaniu zupy krem.
Składniki na 4 porcje:
- 1 pełna szklanka (ok. 300 ml) ugotowanej drobnej fasolki wraz z wywarem lub 1 puszka (ok. 400 g) fasolki w zalewie
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 250 g pietruszki lub pasternaki
- 150 g ziemniaków
- 400 ml bulionu warzywnego
- 2 listki laurowe
- sok z 1/4 cytryny
- ½ szklanki (125 ml) śmietanki kremowej UHT 30%
- ½ szklanki mleka
Przygotowanie
Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Ziemniaki, pietruszkę lub pasternak obrać, pokroić w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut, aż będą miękkie.
Dodać pietruszkę (pasternak) i ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodać fasolkę wraz z wywarem, bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Wyjąć liście laurowe, dodać śmietankę kremową i zmiksować na bardzo gładkie purée, aby uzyskać super kremową konsystencję zupy (miksować przez 1 minutę na dużych obrotach blendera). Wymieszać z mlekiem i podgrzać przed podaniem. Podawać z grzankami posmarowanymi oliwą i natartymi pieczonym czosnkiem.
Najnowsze komentarze