Uczulenie na truskawki

Maj i czerwiec to sezon na truskawki. Są one bardzo zdrowe, gdyż zawierają naprawdę sporo witaminy C. Oprócz tego działają bardzo korzystnie na jelita i cały układ trawienny. Jednak nie dla wszystkich truskawki są dobrą przekąską. Szczególnie powinny na nie uważać alergicy. Dla nich ten owoc może okazać się przyczyną groźnego dla zdrowia ataku. Najczęściej alergia na truskawki pojawia się u małych dzieci, jednak może pojawić się także u dorosłych. Alergia na truskawki powodowana jest przede wszystkim przez niektóre z białek, pojawiających się właśnie w tych owocach. W wyniku tej reakcji uczuleniowej organizm wytwarza przeciwciała, które wiążą się z komórkami układu odpornościowego. Później uwalnia się histamina. Ona właśnie powoduje rozszerzenie naczyń włosowatych i sprawia, że naczynia krwionośne są bardziej przepuszczalne. Później krew wycieka do tkanek i to właśnie powoduje obrzęki. Jeśli zauważymy, że mamy uczulenie na truskawki to powinniśmy natychmiast pozbyć się ich z naszej diety. Jest to jedyny ratunek. Inaczej możemy narazić się na niepotrzebny atak. Oczywiście nie możemy jeść także żadnych produktów, które zawierają jakiekolwiek cząstki truskawek. Unikać powinniśmy dżemów truskawkowych, a także na przykład soków czy ciast. Alergia ta może zniknąć po kilku latach. Także później znów można cieszyć się smakiem tego pysznego owocu.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *