Witamina B15

O witaminie tej rzadko mówi się, używając nazw chemicznych. Jest to inaczej: kwas pangamowy, N,N-dimetyloglicyna (DMG) lub jeszcze inaczej – kalgam. Jest to witamina rozpuszczalna w wodzie, głównie o właściwościach dopingujących. Po podaniu doustnym wchłaniana jest w jelitach. Metabolizowana w wątrobie, gdzie ulega przekształceniu do M-metyloglicyny i glicyny (składnik białek, neuroprzekaźnik hamujący). Donor grup metylowych. Bierze udział w metabolizmie metioniny i homocysteiny (podobnie jak kwas foliowy). Wpływa na procesy uzyskiwania energii z lipidów i glukozy. Zapobiega stłuszczeniu narządów miąższowych, między innymi wątroby. Obniża poziom cholesterolu. Wpływa na ukrwienie mięśni i innych tkanek, stymuluje angiogenezę, czyli tworzenie nowych naczyń krwionośnych. Zwiększa wydolność fizyczną sportowców.

Przyspiesza rozkład kwasu mlekowego w mięśniach, zapobiegając ich przedwczesnemu zmęczeniu. Wpływa pozytywnie na odtruwanie organizmu. Jako neuroprzekaźnik hamuje neurony ruchowe rdzenia kręgowego (działanie przeciwdrgawkowe). Poprawia zdolności koncentracyjne. Przy dłuższym stosowaniu działa wzmacniająco na cały organizm, zwłaszcza w okresach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego. Zalecana w chorobach włosów i skóry, stanach przemęczenia, chorobie wieńcowej i innych zaburzeniach układu krążenia, spadku odporności i infekcjach, terapii autyzmu. Jej działanie wspomagają witaminy A i E. Dawka dobowa: 100-150 mg. Źródła pokarmowe: brązowy ryż, nasiona dyni, sezam, drożdże piwne.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

nutrition4you.pl download