Jak przygotować cukinię

Warzywa są ważnym składnikiem, którego nie powinno zabraknąć w diecie żadnego człowieka. Spożywać je można na surowo, duszone, gotowane na parze i po prostu gotowane. Jednak należy mieć wiedzę o tym, co zrobić, by było dobrze przygotowane. Jak powinno to wyglądać na pewnym przykładzie? Jeżeli na talerzu pojawić się ma cukinia gotowanie powinno odbywać się w odpowiedni sposób.

Smaczne warzywo na talerzu

Cukinia to pełnowartościowe warzywo, którego nie powinno zabraknąć w diecie człowieka. Najczęściej sięga się po nią w sezonie, jednak dostępna jest przez większą część roku. Nadaje się do gotowania, jako składnik leczo czy warzywnego ciasta. Co takiego w sobie ma, że jest cenna w diecie? Cukinia jest skarbnicą witaminy C, K, PP i B1, beta-karotenu oraz pierwiastków mineralnych takich jak potas, żelazo i magnez. Jej zaletą jest to, iż nie odkładają się w niej metale ciężkie. Do tego cukinia odkwasza organizm i sprzyja polepszeniu pracy układu trawiennego.

Gotuj w ten sposób

Gotowanie warzywa, jakim jest cukinia, zależne jest od tego, w jaki sposób ma być wykorzystana. Inaczej wygląda ono bowiem, kiedy cukinia jest składnikiem większego dania, inaczej, gdy gra główne skrzypce na talerzu.

Gotowanie cukinii należy rozpocząć od jej dokładnego umycia. Następnie, jeżeli tak się woli, można obrać ją ze skóry.

Jeżeli zależy na tym, by zapach i smak cukinii przeszedł do wywaru, należy włożyć ją do małej ilości zimnej wody. W przypadku, gdy ma być osobnym daniem, należy wrzucić ją na wrzątek, dzięki temu zabiegowi zachowa najwięcej swoich soków.

Znaczenie ma również to, czy warzywo gotowane jest w całości, czy jako krojone. W pierwszym przypadku cukinia gotowana powinna być przez około 25-30 minut, zaś gdy jest drobno pokrojona wystarczy zaledwie 10 minut. Czas ten odlicza się od chwili ponownego zagotowania się wody. Wodę na cukinię należy posolić zaraz po nastawieniu na gaz, przyjmuje się, że powinny to być dwie łyżeczki soli na każdy litr wody. Pod uwagę wziąć należy także posłodzenie – jedna łyżeczka cukru na jeden litr wody. Gotować cukinię należy zawsze pod przykryciem.

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *