Czy w kuchni warto trzymać się przepisów?

Często zdarza się, że przyrządzając jakąś potrawę nagle uświadamiamy sobie, że brakuje nam jakiegoś składnika. I co wtedy? Biegniemy do sklepu, albo do sąsiada, by uzupełnić braki. Ale czy to rzeczywiście konieczne?

Kulinarne zamienniki

W opisanym wyżej przypadku odpowiedź jest prosta: to zależy. Zależy, jakiego składnika zabrakło i zależy, co akurat mamy w domu pod ręką. Bo są takie produkty, które można stosować zamiennie. Jeżeli zabraknie nam bułki tartej do kotletów mielonych, śmiało możemy zamiast niej dodać na przykład kaszę mannę lub zmielone płatki owsiane, mimo że przepisy kulinarne o tym milczą. Jeśli wzięliśmy się ochoczo za słodkie wypieki, zaczęliśmy rozrabiać ciasto, a nagle okaże się, że skończyły się jakże niezbędne jajka… Nie trzeba zaraz wysyłać dzieci do sąsiada, czy współmałżonka do sklepu. Jajko z powodzeniem można zastąpić bananem, który przy okazji doda potrawie walorów smakowych. Oprócz banana świetnym i zdrowym zastępstwem, do stosowania również w wytrawnych daniach, będzie zmielone siemię lniane. Należy je zalać wrzątkiem, aby powstał charakterystyczny „glutek” i następnie dodać do przygotowywanej potrawy lub ciasta. Co ciekawe, pewne przepisy kulinarne takie właśnie zamienniki proponują zamiast jajek (patrz: www.pepeverde.com.pl). Są to wegańskie przepisy kulinarne, gdzie stosowanie jaj jest wykluczone. Czasem warto zajrzeć do kuchni alternatywnej, gdyż można tam odnaleźć wiele cennych wskazówek.

Złota proporcja?

A co z kurczowym trzymaniem się ilości i proporcji poszczególnych składników? Ma to oczywiście swoje zalety. Jednak ciągłe ważenie każdego składnika na wadze kuchennej, by wszystko było w ilości zgodnej z tym, co mówią przepisy kulinarne, może być nużące i odbierać całą frajdę z gotowania i pieczenia słodkości. Warto więc wrzucić trochę na luz i wymierzać składniki „na oko”, jako miarką posługując się na przykład łyżką lub szklanką w wesołe pieski, zamiast sterylną i poważną wagą kuchenną. Zresztą może lubimy, gdy jest więcej kakao niż podano w przepisie. Warto modyfikować potrawy pod swoje preferencje. Większa frajda z gotowania i wypieków gwarantowana!

 

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *