Ciasto bakaliowe w miodowym karmelu

Ciasto z bakaliami w miodowym karmelu to przepis, który pokochają wszyscy miłośnicy musli i słodyczy. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, ale również jako wypiek na specjalne okazje. Przepis można nieco modyfikować, dodając do niego ulubione orzechy lub suszone owoce, a efekt zawsze będzie pyszny.

Ciasto w miodowym karmelu z bakaliami – składniki

Przygotowanie ciasta jest dosyć czasochłonne, ale efekt jest warty każdej minuty. Zanim przystąpisz do pracy, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne składniki. Aby przygotować samo ciasto potrzebne Ci będą 225g mąki pszennej, 100g cukru, 125g zimnego masła, 30ml śmietanki 30%, jedno żółtko i szczypta soli. Składniki na masę to szklanka cukru, cztery łyżki miodu, 75g suszonej żurawiny, 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 300g płatków migdałowych oraz dwie łyżki mąki pszennej.

Jak przygotować?

Mąkę, cukier, masło i sól wsypujemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto aż uzyska jednolitą masę. Dodajemy śmietankę wymieszaną z żółtkiem i za pomocą rąk dokładnie zagniatamy ciasto. Z całej masy tworzymy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i na pół godziny wkładamy do lodówki. Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na kształt prostokąta i wykładamy nim standardową formę do pieczenia. Układamy je tak, aby brzegi wznosiły się na krawędziach blachy na wysokość 2 centymetrów, a całość nakłuwamy widelcem. Całość pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni. Piekarnik pozostawiamy włączony, a złociste ciasto studzimy. Kolejnym etapem jest przygotowanie słodkiej masy. Do rondla wsypujemy cukier, miód, masło i śmietankę. Całość mieszamy dokładnie i gotujemy na małym ogniu przez dwadzieścia minut, do trzydziestu minut. Następnie do masy dodajemy żurawinę, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie, aby składniki się połączyły. Tak przygotowaną masę układamy na cieście i wkładamy całość do piekarnika na 40 minut. Gotowe ciasto powinno mieć złocistą barwę.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *